۶ چالش اصلی رهبری در سراسر جهان
امروزه چالشبرانگیزترین موضوع دربارهی رهبری سازمانها چیست؟ و آیا چالشهای رهبری در گوشه وکنار جهان فرق دارند؟
پژوهشگران ما برای پاسخ به این سوالات مستقیما بهسراغ منابع رفتند و اطلاعات را از ۷۶۳ رهبر سطح میانی و سطح اجرایی در سازمانهایی از چین/ هونگکنگ، مصر، هند، سنگاپور، بریتانیای کبیر، ایالات متحده و اسپانیا گردآوری کردند.
مطالعه ما نشان داد که رهبران، حتی اگر چالشها و زمینهی مشخصشان را به شیوههای مختلفی توصیف کنند، پیوسته با ۶ چالش یکسان مواجهاند:
- توسعه کارایی مدیریتی، چالشی مرتبط با ایجاد مهارتهای مربوطه- مثل مدیریت زمان، اولویتبندی، تفکر راهبردی، تصمیمگیری، آشنایی کامل با شغل- برای افزایش کارایی در کارهاست.
- الهامبخشی به دیگران، چالش انگیزه دادن به دیگران است برای اطمینان از اینکه از شغلشان راضی هستند و هوشمندانهتر کار میکنند.
- توسعه کارکنان، چالش توسعه سایرین است که مربیگری و منتورینگ را شامل میشود.
- رهبری تیم، چالش تیمسازی، توسعه و مدیریت تیم است. چالشهای خاص این بخش عبارتند از نحوهی القای مباهات، نحوهی فراهم آوردن پشتیبانی، نحوهی رهبری تیم بزرگ، و آنچه باید هنگام هدایت تیم جدید انجام داد.
- هدایت تغییر، چالش مدیریت، بسیج، درک و رهبری تغییر است. هدایت تغییر شامل درک نحوهی کاستن از عواقب، غلبه بر مقاومت به تغییر، و رسیدگی به واکنشهای کارمندان نسبت به تغییر است.
- مدیریت ذینفعان داخلی چالش مدیریت روابط، سیاستها و وجهه سازمان است. این چالش شامل کسب حمایت مدیریتی، مدیریت بالادستان و کسب خرید سهام از سایر سازمانها، گروهها یا افراد است.
به گفته پژوهشگران ما دانستن این نکته که این چالشها برای مدیران میانی و ارشد تجارب مشترکی است، هم برای رهبران و هم برای کسانی که مسئول گسترش آنها هستند، مفید است.
افراد میتوانند با آگاهی از اینکه تجاربشان مجزا و محدود نیست، از این شناخت بهره برند و با دستیابی برای کمک به سایر افرادی که با این چالشها روبهرو هستند، دلگرمی و اطمینان بیشتری احساس کنند.

در اینجا ۴ مورد مشخص که رهبران میتوانند در جهت رسیدگی به این چالشها انجام دهند، آمده است:
- تعیین اهداف
برای آنکه خود و تیمتان از مسیر منحرف نشوید، تعیین اهداف و ایجاد جداول زمانی- و سررسیدها- پیشگام باشید. عوامل برهمزننده تمرکز که با آنها مواجه میشوید، ممکن است باعث فراموشی چشماندازبلندمدت و حتی اهداف کوتاهمدت شوند. ممکن است به جای تمرکز بر ایجاد نتایجی که برای سازمانتان مهمتر است، به راحتی غرق رسیدگی به مسائل اضطراری و غیرمنتظره شوید.
هیچ رهبری نمیتواند از غافلگیریها اجتناب کند، اما تعیین اهداف، نقشهای فراهم میکند که میتوانید به زمانبندی باز گردید و دوباره بر اولویتهای اصلیتان تمرکز کنید.
یک رویکرد ریشهدار و معروف، روش SMART است. هنگام تعیین هدف اطمینان حاصل کنید که هدفتان دارای مشخصات زیر است:
- مشخص (Specific). توصیف دقیق و مفصلی از مشخصات هدف برآورده شده بنویسید.
- قابل سنجش (Measurable). اهدافی را تعیین کنید که بتوانید برای ارزیابی پیشرفت، آن را بسنجید.
- قابل دستیابی (Attainable). اهداف ممتد خوبند اما باید مطمئن شوید که دستیابی به هدف ممکن است.
- واقعگرایانه (Realistic). اطمینان یابید که آنچه را از نظر زمان، منابع و استعداد- احتمالا برای دستیابی به هدف نیاز دارید، درک میکنید.
- زمانبندی شده (Timed). سررسیدهایی را برای دستیابی به نقاط اصلی در مسیر هدفتان و نیز برای رسیدن به خود هدف تعیین کنید.
2. محولسازی
در صورتی که وظایف را محول کنید، پربارتر خواهید بود و همکارانتان را برای کسب مالکیت بیشتر توانمند خواهید ساخت. محولسازی موثر به چیزی بیش از دور کردن صرف وظایف از میزتان نیاز دارد- این فرایند شامل چرخهی تکرار شوندهای از ۴ مرحلهی اصلی است:
- درک اولویتهایتان. محولکنندگان موثر حجم کاریشان را اولویتبندی میکنند و تصمیم میگیرند کدام وظایف را نگه دارند و کدامیک را به فرد دیگری محول کنند. این افراد همچنین میدانند در قالب فردی که کارهای وظایف را محول کردهاست، چقدر بازخورد نیاز دارند.
- شناخت افرادتان. بهمنظور محولسازی موثر باید وظایف را به افرادی واگذار کنید که با دانش و مهارتهایشان سازگاری دارد. این کار بدان معنی است که باید افرادتان را بشناسید. از واگذاری بهمنظور کمک به گسترش گزارشهای مستقیم استفاده کنید که به افراد اجازه میدهد در حین قبول وظایف جدید یادگیری نیز داشته باشند.
- شفاف بودن در مورد هدف کار. هدف یک کار به آن معنا میبخشد. محولسازی میتواند با تطبیق دادن این هدف با باورها و مقاصد تیم یا افراد به فرصتی برای رشد شخصی تبدیل شود.
- ارزیابی و پاداشدهی. با بررسی گزارشات مستقیمتان شیوههایی را برای کمک به افراد طرح کنید و تصمیم بگیرید که آیا کار به درستی انجام شده است و افراد را به شایستگی پاداش دهید.
3. به حداکثررسانی ارزش منحصربهفردتان
با تمرکز بر انجام مهمترین وظایفی که فقط شما میتوانید انجامشان دهید، اولویتبندی کنید. همیشه مسائلی بیش از زمان و انرژیای که برای انجام وظایف دارید، وجود خواهد داشت که برای جلب توجهتان رقابت میکنند. مهمترین وظایفی را که فقط شما میتوانید انجامش دهید، اولویتبندی کنید و تمام کارهای دیگر را محول کنید.
رهبران میتوانند با تمرکز بر مشارکتهای بیمانندی که فقط آنان میتوانند از پسش برآیند، برای سازمانهایشان ارزش خلق کنند. درک اینکه این ارزشهای منحصر به فرد برای شما کدامند و واگذاری تمام امور دیگر (یا تا حدی که میتوانید نزدیک به سایر امور) به شما امکان میدهد تا ارزشی را که برای سازمان خلق میکنید، به حداکثر برسانید.
4. به دست آوردن وضوح نقش
بدانید که مسئولیتهای اصلی نقشتان و مسئولیتهای ثانویه و یا کارهای متعلق به دیگران، کدامند.
این کار باعث نمیشود وظایف و پروژههای بیشتر از شما درخواست نشود. و به یقین اوقاتی وجود دارد که در شرایط غیرعادی، قبول وظایف اضافی ضروری و یا برای پیشرفت حرفهایتان مهم باشد. اما کارآمدترین مدیران میدانند که آنان عمدتا بر مبنای میزان کارا بودنشان در مسئولیتهای اصلیشان مورد قضاوت قرار میگیرند.
این نکته بدین معناست که گاهی باید نه بگویید. شاید چندان خوشایند نباشد. تمرین برای نه گفتن و یافتن شیوههایی برای انجام این کار با درایت و حرفهایگری مهم است. نپذیرفتن کاری که بخشی از نقش شما نیست، به شما کمک میکند متمرکز باقی بمانید.
لینک مرتبط:
فرم ثبت نام در کانون ارزیابی
رهبرانی که گاهی اوقات احساس خستگی و یاس میکنند میتوانند از این واقعیت قوت قلب بگیرند که تنها نیستند. با تمرکز بر این ۴ رفتار کلیدی و شروع به کار طبق اهدافتان، میتوانید بر این حس غلبه کنید و ارزش بیشتری برای سازمانتان به ارمغان آورید.
منبع مقاله:
CCL
مترجم:
ندا رحمانی
با دوستانتان به اشتراک بگذارید: