چهار تکنیک ساده برای تقویت خلاقیت فردی
استیو جابز معتقد بود که خلاقیت فقط ارتباط دادن موضوعات مختلف به یکدیگر است. اما هرکس که به بن بست خلاقیت میخورد، میداند که خلاقیت چیزی سختتر از جمعآوری دادههای بیهوده است. تفکر خلاق برخلاف ماهیت دشوارش، یکی از بخشهای مهم زندگی ماست. وظایف اصلی خودکار میشوند. رقابت شدیدتر میشود و توانایی شما برای ارائه ایدههای جدید یکی از مهارتهای فوقالعاده شما خواهد بود.
با وجود این مسائل ممکن است احساس پریشانی کنید، هیچ ایدهای نداشته باشید، یا نتوانید یک ایده خلاقانه ارائه کنید، در این مقاله میتوانید با کمک تمرینهای تقویت خلاقیت، جریان خلاق ذهنتان را جاری کنید.
حواستان پرت شدهاست و نمیتوانید تمرکز کنید؟ یک کار بیربط انجام دهید که شما را خوشحال کند.
یکی از واضحترین نشانههای بن بست خلاقیت، عدم تمرکز است. در این لحظات هر چیزی مهم تر از مسئلهای است که شما دارید روی آن کار میکنید. با این حال، یک روش سریع وجود دارد که باعث میشود که شما را دوباره به مرکز خلاقیتتان برگرداند و این روش هیچ ربطی به کارتان ندارد.
تمرین خلاقیت: برای پیشرفت خود از احساسات خود استفاده کنید.
خودانتقادگرتان دست از سرشما برنمیدارد؟ اهداف کوچک با زمانبندیهای دقیق و سخت گیرانه تنظیم کنید.
زمانی که در بن بست خلاقیت گیر میکنید، یک صدای غرغرو در ذهنتان میشنوید.
“این به اندازه کافی خوب نیست، تو افتضاحی، هیشکی اونو دوست نداره، چرا اصلا اینجوری میکنی”
خود انتقادگر ما چیزی است که همگی با آن روبه رو شدیم. اما گاهی اوقات این صدا انقدر بلند است که جلوی توانایی ما را میگیرد. با این حال، شما میتوانید با یک ابزار اصلی، صدای خود انتقادگرتان را خفه کنید (یا حداقل آن را تا حدی آرام نگه دارید که مانع کارتان نشود).
آنتونی ترولوپ، بعد از اتمام اولین رماناش در سال ۱۸۴۷، ۴۷ رمان، ۱۸ قطعه غیرداستانی، ۱۲ داستان کوتاه و دو نمایشنامه در طول زندگیاش چاپ کرد، راز ترولوپ برای گیرنکردن در بنبست خلاقیت ساده بود: پیروی کردن از یک برنامه دقیق و منظم
بیشتر بخوانید:
نوآوری را به سوی موفقیت هدایت کنید
او درهر ۱۵ دقیقه، ۲۵۰ کلمه مینوشت و از ساعتش برای اطمینان از اجرای زمان بندی درست استفاده میکرد.
زمان بندی ترولوپ نه تنها شک و تردید درونی او را خاموش میکرد، بلکه اجازه میداد که خلاقیت در لحظه ایجاد شود. هر چقدر که سریعتر یک کار خلاقانه را تمام کنید، بهره وری و موفقیت شما بیشتر خواهد شد.
تمرین خلاق: زمان اتمام کار دقیق و مشخصی تنظیم کنید و به آن پایدار باشید
پروژه فعلی خود را به کوچکترین و بیشترین مراحل تقسیم کنید، و برای خود زمان بندی سختی تعیین کنید. برای مثال، یادداشت ۵ مکان جدید برای پیدا کردن مشتری در هر ده دقیقه به مدت یک ساعت، یا نوشتن ۲۵۰ کلمه از مطلب جدید وبلاگ در هر پانزده دقیقه
خیلی سر خود را شلوغ کرده اید؟ از تکنیک دکتر سیئوس استفاده کنید.
بن بست خلاقیتی ممکن است به این دلیل باشد که هیچ ایدهای ندارید. اما گاهی اوقات دلیل این اتفاق ایده های بیش از حد است.
صفحه خالی ترسناک است، اما نه به این دلیل که چیزی رویش نوشته نشدهاست، بلکه برعکس ایدههای زیادی در خودش دارد.
بنابراین، اگر احساس میکنید غرق در کار شدید، از تکنیک دکتر سیئوس استفاده کنید.
تئو گسل (نام واقعی دکتر سیئوس) قبل از نوشتن کتاب تخم مرغ های سبز و گوشت، شرط ناشر خود، بنت کرف را پذیرفت. کتاب تخم مرغهای سبز و گوشت ران در دنیا حدود ۲۰۰ میلیون نسخه فروختهاست. کرف سر ۵۰ یورو شرط بست که گسل نمی تواند با استفاده از ۵۰ کلمه مختلف، یک کتاب کودک جذاب بنویسد.
همه ما میدانیم که بعد چه اتفاقی افتاد. اما چرا؟
دلایل زیر باعث شدند که محدودیت ایجاد شده خلاقیت سیئوس را افزایش دهد:
او مجبور شد که از راه حل های جدید استفاده کند. اما اگر شما یک عکاس هستید و تنظیمات نور ندارید، برای اینکه بتوانید مشکلتان را حل کنید، به روشهای دیگر فکر کنید.
گزینههای موجود حواس او را پرت نکردند. زمانی که گزینه ها شما محدود هستند، گیج نمیشوید و میتوانید بر فرایند عملیاتی کارها تمرکز کنید.
او توانست به طور عملی فکر کند. زمانی که بوم یا جعبه ابزارتان تغییر میکند، باید برای اینکه کارتان را پیش ببرید، مجددا فکر کنید. این تغییرات باعث میشود که به جای سوال “چه کار باید بکنم”، از خود بپرسید” با چیزهایی که دارم، چه کار میتوانم بکنم.
تمرین خلاقیت: از شر گزینه ها و ابزارها خلاص شوید
تاریخ اتمام دقیقی را مشخص کنید و یا با نوشتن با دست یا ترسیم طرح تان روی یک کاغذ، از شر برخی از ابزارها خلاص شوید. تکنیک دیگر، ایجاد یک محدودیت ذهنی است. اگر در حال نوشتن یک رمان هستید، فصل بعد را از دیدگاه یکی دیگر از شخصیتها بیان کنید.
نمیتوانید به ایده جدید برسید؟ از یک اندیشه آماده برای قلمرو ذهنی خود استفاده کنید.
در نهایت، اگر احساس میکنید که هیچ ایده جدیدی به ذهن تان نمیرسد، عجیب نیست که وارد بن بست خلاقیت شوید. شما از تمام گزینههای خود استفاده کردهاید، همه مسیرها را رفتید و به هیچی نرسیدید.
متاسفانه، اینجاست که معمولا تلاش بیشتر منجر به نتیجه کمتر میشود.
بیشتر خلاقیت ما به تفکر واگرا بستگی دارد. یعنی وصلکردن ایدههایی که معمولا با یکدیگر سازگار نیستند.
در طول فرایند خلاقیت، در ابتدا مغز شما شهود و محتوا را دریافت میکند و سپس وارد فاز نهفتگی میشود. در این مرحله، ایدههای شما به زیر آگاهی شما نفوذ میکنند و در مقابل یکدیگر مانند توپ های بینگو میپرند.
زمانی که ایده های درست بایکدیگر به بیرون پرتاب شدند، لحظه معروف “آهان” رقم میخورد.
حالا، به نظر میرسد که فرایند خلاقیت خارج از کنترل شماست، اما اینطور نیست. شما باید راه هایی را پیدا کنید که این اتصالات را پیش ببرید.
متفکران خلاق متعددی برای تسریع فرایند رشد نهفته از نشانههای ساده استفاده میکنند. برایان انسو، موسیقیدان، از استراتژی دسته کارت ها استفاده میکرد. روی این کارت ها نشانهها و دستورات کوتاهی وجود داشت، از جمله “به خجالت آورترین جزئیات با دقت نگاه کن و آن ها را تقویت کن” یا “تکرار هم یک نوع تغییر است” و در نهایت حتی برنامههای آیفون مانند راجر وان اوچ از واک پک خلاق.
هر کدام از این دستورات طوری طراحی شدهاند که شما را از سبک عادی و عمودی حل مسئله (دلیل و منطق) رها کرده و شما را به سمت تفکر جانبی سوق میدهند. در این نوع تفکر، ایدهها از ارتباطات غیرمتعارفی بروز میکنند.
تمرین خلاقیت: از زاویهای دیگر موضوع را بررسی کنید.
برای تغییر اعتقادات محکم خود در مورد موضوع، از تمرین تفکر جانبی استفاده کنید. یعنی یک لیست از موارد غیرممکن موضوع را تهیه کنید و ثابت کنید که آنها اشتباه هستند، یا یک کلمه تصادفی از فرهنگ لغت انتخاب کرده و از آن بهعنوان یک دریچه جدید برای بررسی مسئله خود استفاده کنید.
تفکر خلاق فقط برای هنرمندان نیست. برای اینکه در کار خود بدرخشید، کار موثری انجام دهید، یا یک چیز جدید خلق کنید، باید بتوانید به روش های جذاب و نویی فکر کنید.
منبع مقاله:
fastcompany
ترجمه:
موسسه معنا
با دوستانتان به اشتراک بگذارید: