چگونه طرح توسعه فردی را طراحی و اجرا کنیم
به طور معمول، در مورد روند پیشرفت مسیر شغلی و طرح توسعه فردی در قالب چهار مرحله فکر میکنیم:
- خودآگاهی
- تعیین هدف
- برنامهریزی عملیاتی
- پیادهسازی
از آنجایی که قبلا به مرحله ۱ (خودآگاهی) پرداختیم، بیایید هر یک از مراحل بعدی را با جزئیات بیشتری تجزیه کنیم.
تعیین هدف
لیستی از نقاط قوت و ضعف را که به عنوان بخشی از فعالیتهای خودآگاهیتان شناسایی کردید، مرور کنید. آیا نقطه قوتی دارید که در حال حاضر استفاده نمیشود؟ هدفی را تعیین کنید که به شما امکان میدهد آن مهارتها را استفاده کنید. سپس حوزههایی را که میتوانید برای بهبود در آنها هزینه کنید، در نظر بگیرید. کدام نقاط ضعف بیشترین تأثیر را بر عملکرد شما دارند؟ دو یا سه مهارت را که میخواهید گسترش دهید، شناسایی کنید و آنها را بهطور مناسب اولویتبندی کنید.
همانطور که لیست اهداف خود را تدوین میکنید، حواستان باشد که دارای ویژگیهای مقدمه (مشخص، قابل سنجش، دستیافتنی، مرتبط، هدفمند) باشند:
- در توصیف دقیق آنچه که انجام خواهید داد، مشخص باشند. به جای تعیین هدفی مبهم (یعنی برقراری ارتباط بهتر)، به طور خاص درباره نقاط ضعفی که میخواهید پرورش دهید و اینکه چگونه میتوانید به طور خاص در آن حوزه پیشرفت کنید، فکر کنید (به عنوان مثال، هنگام ارسال، ایمیلهایی بنویسید که واضح و مختصر باشند و شامل تمام اطلاعاتی که فرد برای تکمیل وظیفه لازم دارد، باشند).
- قابل سنجش باشد تا بتوانید بسنجید آیا نتیجه به دست آمده است یا خیر. آیا معیارهای عملکردی خاصی دارید که با این هدف مرتبط هستند؟ اگر بله، از آنها استفاده کنید. اگر در حال گسترش مهارت «نرمی» هستید (مثلا در هنگام صحبت با اعضای تیم مهربانتر باشید)، هر بازخوردی را که تا به امروز دریافت کردهاید، مستند کنید و سپس بعد از آنکه مدتی روی این هدف کار کردید، در آینده از همان افراد نظرخواهی کنید. در مورد اینکه چگونه خودتان را نسبت به بازخورد در محل کار پذیراتر کنید، بیشتر بخوانید.
- دستیافتنی و واقعبینانه. هدف شما نباید بر روی آنچه که در نهایت میخواهید بدان برسید متمرکز باشد. گاهی اوقات مراحل مختلفی بین جایی که درحالحاضر هستید و جایی که میخواهید در بلند مدت باشید، وجود دارد. اطمینان حاصل کنید که این برنامه بر روی مرحله بعدی توسعهی شما متمرکز است نه هدف نهایی.
- مرتبط با کارایی شغلی بهبود یافته و رضایت شغلی. زمان و منابع شما محدود است، بنابراین مطمئن شوید حوزههایی را که تأثیری متمایز بر عملکرد شما دارند، اولویتبندی کنید.
- هدفمند باشد بهطوری که تلاشهایتان را تضعیف یا منحرف نکند. گاهی اوقات راههای متعددی برای مقابله با کمبود وجود دارد. هر بار بر یک یا دو فعالیت تمرکز کنید؛ تلاش برای انجام کارهایی خارج از حد توان، مانع از پیشرفت شما میشود.
برنامهریزی عملیاتی
شبیه پروژههایی که در کارتان بر عهده میگیرید، طرح پیشرفت شما باید به وضوح مشخص و به خوبی اجرا شود. برای هر یک از اهدافتان، باید برنامهی اقدام دقیقی تهیه کنید. عناصر کلیدی در برنامهی اقدام به شرح زیر است:
- هدف شما: دوباره مطمئن شوید که هدفتان از روشنامهی مقدمه توصیف شده در بالا پیروی میکند.
- نتایج موردنظر: در نتیجهی کارکرد این طرح، چه نتایج جدیدی بهدست خواهد آمد؟ سعی کنید این نتایج را بهطور مستقیم به شغل فعلی خود یا به شغل آتی مورد نظر خود مرتبط کنید. حداقل سه اختلاف قابلمشاهده را فهرست کنید.
- گامهای عملیاتی: این گامها باید شامل فرصتهای آموزشی و تحصیلی که کامل میکنید، کتابهایی که میخوانید، الگوهایی که فهرست میکنید، و/ یا فعالیتهای شغلی و یا داوطلبانهای باشد که در آن شرکت میکنید تا مهارتهای خود را در این حوزهی خاص تمرین کنید.
- تاریخهای هدف: این تاریخها زمانی است که شما هر مرحله از برنامهی عملیاتی را شروع میکنید و تاریخهایی که میخواهید این اقدامات را تکمیل کنید.
- شاخصهای پیشرفت: این شاخصها تغییراتی قابلمشاهده هستند که به شما میگوید در نتیجه تکمیل مراحل برنامه عملیاتی، به سمت هدف خود پیشرفت میکنید.
- موانع: پیشبینی کنید که چه چیزهایی ممکن است مانع از توانایی شما برای تکمیل مراحل برنامهی عملیاتی شوند و برای غلبه بر آنها استراتژی تهیه کنید. موانع ممکن است شامل زمان، منابع، پول، حمایت از دیگران و غیره باشد.
پیادهسازی
نکته آخر اما همچنان مهم آن است که برنامه عملیاتی خود را عملی کنید. تاخیر نکنید. هر چقدر آن را به تاخیر بیاندازید، شروعش سختتر میشود. اولین گام را برای شروع کار بردارید: جلسهای را با سرپرست یا مربیتان ترتیب دهید، کتاب جدیدی سفارش دهید یا در یک دوره آموزشی آنلاین ثبتنام کنید، مقالاتی را که بهنظر جالب میرسند و مرتبط با حوزههایی هستند که در آن تمرکز میکنید، نشانگذاری کنید.
همانطور که شروع به تکمیل این فعالیتها میکنید، به یاد داشته باشید که برنامهی اقدام خود را بارها مرور کنید تا مطمئن شوید که در مسیر درست هستید و برای رسیدن به اهداف خود در چارچوب زمانی خود کار میکنید. و در نهایت، مطمئن شوید که وقتی اهداف و نتایج دلخواه خود را برآورده میکنید، به خودتان پاداش دهید.
بهبود مستمر کلید خودپیشبری است. هنگامی که به اهداف خود در برنامهی عملیاتی رسیدید، وضعیت خود را دوباره ارزیابی کنید، نتایجتان را بررسی کنید، اهداف جدیدی تعیین کرده و در مسیر رشد و خودپیشبری ادامه دهید. فکر خودپیشبری را به عنوان چرخهای مداوم تلقی کنید؛ این چرخه پس از تکمیل مجموعه اولیه اهدافتان پایان نمییابد. برای هم سطح بودن یا پیش بودن از محل کار آیندهتان، باید خود و اهدافتان را در فواصل منظم باز ارزیابی کنید.
منبع مقاله:
selectinternational
ترجمه:
موسسه معنا
با دوستانتان به اشتراک بگذارید: