۱۰ اصل تئوریِ رنگ که هر کسی باید بداند- بخش دوم
در این مقاله به اصول اولیه باز میگردیم و به سوی چند اصل بسیار ابتدایی گام برمیداریم. در ادامه اصولی از تئوری رنگ بیان خواهیم کرد که هر مشتاق طراحی باید بداند.
۶- پالت رنگهای تقسیم مکمل
اگر ایده پالت رنگهای مکمل را دوست دارید، اما میترسید برای سلیقه شما بیش از حد جیغ باشند، پالت رنگهای تقسیمِ مکمل انتخاب مطمئنتری است. برای ساختنِ این پالت، میبایست اول رنگِ پایه را انتخاب کنید. سپس به جای آنکه درست رنگ مقابل آن در چرخه را انتخاب کنید، دو رنگِ چپ و راستِ آن رنگ مکمل را برمیگزینید.
آن دو رنگ، حس تعادل مورد نیاز یک فضا را فراهم میکنند. با انتخاب این پالت همان تأثیر بصری یک رنگِ چشمگیر وجود خواهد داشت، با این تفاوت که در اینجا به جای آنکه بخواهید با تکیه بر رنگهای خنثی فضا را آرامتر کنید، میتوانید مقدار بیشتری از همان رنگ را به کار برید.
اگر میخواهید در پالت رنگهای تقسیمِ مکمل بهترین نتیجه را به دست آورید، رنگِ پایه را به عنوانِ رنگ غالب انتخاب کنید. اما به جای استفاده از رنگهای اشباع، سعی کنید بر رنگی خاموشتر متمرکز شوید. سپس، آن دو رنگِ دیگر را به عنوان رنگهای تأکیدی به کار ببرید.
۷- پالت رنگهای مشابه
پالت رنگهای مشابه به انتخاب سه رنگِ مجاور در چرخه رنگ اطلاق میشود. معمولاً دو رنگ از آن، رنگهای اصلی و رنگ سوم، رنگِ فرعیِ حاصل از ترکیبِ آن دو است. برای مثال میتوانید قرمز، نارنجی و زرد را انتخاب کنید یا مثلاً قرمز، بنفش و آبی را.
بیشتر بخوانید:
۱۰ اصل تئوریِ رنگ که هر کسی باید بداند- بخش اول
کلید استفاده موفق از این پالت رعایت تناسبات است. باز هم همان قانون ۱۰-۳۰-۶۰ به کار میآید. بهتر است یکی از رنگها را به عنوان رنگ غالب، دیگری را به عنوان رنگ حمایت کننده رنگ غالب، و سومی را که رنگی تند و جسور نیز هست، به عنوان رنگ تأکیدی انتخاب کنید.
جالب اینجاست که میتوانید با استفاده از طیفهای خنثی چنین پالتی به وجود آورید که غالباً به نام پالتِ مونوکروم شناخته میشود. برای ساختِ آن به راحتی میتوانید طیفهایی بسیار روشن از سیاه، سفید و طوسی را انتخاب کنید.
8- پالت رنگهای سهگانه
انتخابِ سه رنگ از چرخه با فاصلههای مساوی را پالت رنگهای سهگانه یا «سهتاییها» میگویند. سه رنگ اصلی، (قرمز، آبی، زرد) و همینطور سه رنگِ فرعی مثال بسیار خوبی است.
معمولاً این پالت رنگی بسیار جلب توجه میکند. چرا که تقابل رنگها بسیار زیاد است و در آن اغلب از رنگهای خالص استفاده میشود. میتوانید این پالت رنگی را در اتاق کودکان یا فضاهای بازی ببینید.
وقتی از رنگهایی اینچنین زنده استفاده میکنید، بسیار مهم است که فضاهای نزدیک به آن را در نظر داشته باشید. بهتر است دو طرحِ رنگیِ سهگانه را در کنار هم به کار نبرید. این کار فضا را بسیار آشفته خواهد کرد. اتفاقاً دقت کنید اتاقهای نزدیک به فضایی با رنگهای سهگانه، خاموشتر و خنثیتر باشند.
۹- پالت رنگهای چهارگانه یا مستطیل
بعد از پالت رنگهای سه گانه، مسائل کمی پیچیدهتر میشوند! در این پالت قرار است چهار رنگ را در فضا به تعادل برسانیم. پالت رنگهای چهارگانه، به عنوان پالت مستطیل نیز شناخته میشوند، و این بخاطر شکلی است که در چرخه رنگ میسازند و بر دو جفت از رنگهای مکمل استوارند.

در این پالت، دمای رنگ نقشی بسیار مهم ایفا میکند. سعی کنید حتماً یک جفت رنگ گرم و یک جفت رنگ سرد انتخاب کنید. به جای اینکه فضا را با رنگهایی به تعدادِ فرد پر کنید، استفاده تعداد زوج از هر دو دما فضا را متعادل میسازد.
مهم است نحوه استفاده از رنگها را نیز تنوع دهید. به دنبالِ الگوهایی باشید که با پالت رنگیِ شما بخواند، و فراموش نکنید قطعات دکوری را در کنار آنها قرار دهید. اگر در تمام فضا از رنگهای خالص استفاده کنید، رنگ فضا بیش از حد اشباع خواهد شد، و استفاده بیش از حد الگوها زننده خواهند بود. پس تنها از یکی-دو رنگ برای زنده کردن فضا استفاده کنید.
۱۰- پالت رنگی مربع
پالت رنگهای مربعی هم در عدد و هم در اسم بسیار شبیه به پالت رنگهای مستطیل است. در آن از چهار رنگ استفاده میشود اما به جای تمرکز بر جفتهای متقابل، جایگاه رنگهای آن در چرخه رنگ مشابه است.
فرقی نمیکند کدام رنگها را انتخاب میکنید، این طرح از یک رنگ اصلی، یک رنگ فرعی و دو رنگ درجه سه تشکیل میشود. میتوان شدت این چهار رنگ را با خنثی کردن دو تا از رنگها و کمی پر رنگ کردنِ دو رنگِ دیگر تنوع داد.
اینجا هم درست مثل پالتِ مستطیل، بهتر است توجه کنید تعداد رنگهای گرم و سرد برابر باشند. علیرغم توجه یکسانی که به هر دو جفت رنگ دارید، میبایست یکی از رنگها را به عنوان رنگ غالب و سه رنگ دیگر را به عنوان رنگهای تأکیدی به کار برید.
دورههای مرتبط:
همایش رایگان دوره معماری داخلی
در طراحی داخلی اصطلاحات بسیار زیادند! برای آنکه طراحی برای همگان راحت و در دسترس شود، تنها بعضی از مبانی تئوری رنگ را مرور کردیم. پیش از آنکه پروژه بعدی را آغاز کنید، از این مقاله به عنوان یک راهنما استفاده کنید. خواهید دید که میتوانید آن را مثل یک حرفهای پیش ببرید.
منبع مقاله:
freshome
ترجمه:
موسسه معنا
با دوستانتان به اشتراک بگذارید: